beloken Pasen


beloken Pasen 1.0

de zondag na Pasen
Vaak ten onrechte gespeld als Beloken Pasen, met twee hoofdletters.

Algemene voorbeelden


De eerste zondag na Pasen, dat was vorige week, heet 'beloken Pasen'. Een vreemd woord, dat 'beloken'. […]. Beloken is de verleden tijd van 'beluiken', de luiken dichtdoen, zoals je bij oude huizen de luiken voor de ramen kunt doen. […]. Voor de lezingen die we vorige week en deze week lazen is het wel een sprekende term. Vorige week hoorden we hoe de leerlingen van Jezus in een huis bij elkaar zaten. En hoewel Maria van Magdala al vol enthousiasme bij hen gekomen was om te vertellen dat ze haar Heer had gezien, bleven de leerlingen binnen, de deuren en luiken waren gesloten.

http://www.rkbavo.nl/preken/overweging-bij-de-derde-zondag-van-pasen.html,

Onze Christelijke gemeenschap heeft die Joodse gewoonte op haar manier verchristelijkt en sluit het octaaf van Pasen af met de "dies dominica in albis depositis", - de zondag waarop de pas gedoopte geloofsleerlingen hun witte gewaden aflegden. In onze taal werd dit "Beloken" Pasen, want op die dag wordt het Paasoctaaf beloken of afgesloten.

De Standaard,

De uitloper van Pasen is natuurlijk Beloken Pasen. Dit was het moment om zijn weinige centjes nog op te drinken en om de laatste keer plezier te maken want het is maar een keer Pasen op een jaar. Bij Beloken Pasen vond er tot in 1992 een processie plaats. Dit was zowat een vanzelfsprekende afsluiting van het kerkelijk en profaan feest rond Pasen.

http://home2.pi.be/gmerckx1/pastonu.htm

Laat ons hopen op en ijveren voor een zo volledig mogelijk behoud van de paasfeesten en op een herwaardering van Beloken Pasen.

http://home2.pi.be/gmerckx1/pastonu.htm